Geheugen als een zeef

Helaas, helaas ben ik “gezegend” met het geheugen van een zeef. Misschien heb ik in mijn 30 jarige leventje iets teveel alcoholische drankjes gehad… misschien is het genetisch maar volgens mij is het vooral een kwestie van aandacht en vaak het gebrek aan context. Grappige feitjes? Ik ken er 10.000. Namen..?  Bijna niet te doen! Bij het gebrek aan die context, slipt een naam door mijn geheugen als een verse paling door je natte handen. Niet te doen! Gelukkig heb ik inmiddels een paar trucjes voor mezelf weten te creëren waarmee ik een stuk gemakkelijk onthoud en zoveel mogelijk gênante momenten voorkom.

Schakel je vrienden in

The “classic”: vraag nadat jij allang de naam vergeten bent of een van je vrienden zich voor wil stellen en luister aandachtig af!

Use your smartphone

Iedereen zit altijd aan zijn telefoon te pielen. Als je bang bent de naam van die chick te vergeten, doe gewoon als of je een belangrijk berichtje krijgt. Snel die naam opslaan (met een toevoeging anders heb je er later nog niets aan! “Liesbeth” zegt je morgen niets meer. “Liesbeth uit De Exit” wel! 🙂 )

Ezelsbruggetjes

Ik probeer altijd een klein stukje context bij iemand te verzinnen. Een klein rijmpje, iets wat op de persoon slaat liefst op het uiterlijk. Grappig is dat hoe onaardiger het rijmpje, hoe beter ik het onthoud. Niet iets om hardop te zeggen natuurlijk.

Pien, de vrouw die je liever niet naakt wilt zien. 

Chantal, Chantal, heeft het hoofd als een voetbal.

Sjeezus wat is die Cheena dik

Kruis je vingers

Ook andere dingen vergeet ik… bijvoorbeeld een telefoongesprek voor ik de deur uit moet, of een brief die gepost dient te worden. Handig trucje: Kruis 2 van je vingers. Bijvoorbeeld je pink en ringvinger. Fakking irritant maar ze mogen pas los als je de handeling verricht hebt! Works as a charm!

Google Agenda

Deze agenda kun je op al je apparaten benaderen. Hij klaagt nooit en je laat hem in principe nooit in de trein liggen. En het aller grootste voordeel: Hij kan je een reminder geven op het moment dat je het nodig hebt! Gewoon even goed instellen en consequent blijven gebruiken. In de middeleeuwen had ik het niet overleefd. Maar moderne techniek maakt je leven zoveel gemakkelijker.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

De oudste en misschien toch wel de beste truc. Maak lijstjes met dingen die je moet/wilt doen. Vink af wat je gedaan hebt en het geeft je nog een voldaan gevoel ook. Belangrijk! Schrijf niet alleen losse woorden op maar voeg een beetje meer context toe zodat je morgen ook nog weet wat je gisteren bedoelde.

Met deze handige trucjes hou je het wel een tijdje vol. En och, een bekende film-quote: “Ignorance is bliss“. Koester het.

 

Danny.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *