Een Visum voor India

Maar een paar keer in je leven staan de sterren precies de goede kant op. Bij de ene wat vaker dan bij de ander. Maar de tijd voor mij is weer aangebroken: Tijd voor een “Grote Reis”. Een flink aantal jaren geleden heb ik al eens een bezoek aan Incredible India gemaakt en het heeft me niet losgelaten. Jet haat het of je vindt het fantastisch. En laat ik nou net te de laatste categorie behoren.
Maar voor vertrek dien je je nog wel even door heel wat bureaucratie heen te worstelen. En ik veel ervaringen over India zelf kon vinden maar niet over het er daad werkelijk komen, bij dezen:

Het verkrijgen van een visa voor het land van de Sari’s en Mahals is niet iets dat je lichtvoetig nemen moet. De 1 miljard+ mensen worden in de toom gehouden door een klassieke bureaucratie waar je je als bezoeker maar naar dient te schikken.
Voor het aanvragen van een Visum is er eigenlijk 1 instantie (en dan heb ik het over zelfstandig, niet via een reisorganistatie): BLS (http://www.blsindia-nl.com/). Op verschillende plekken houden ze kantoor. Alleen in Den Haag kun je zonder afspraak komen.
Via de site van BLS wordt je doorgelinkt naar een pagina van het consulaat. Hier moet je een onwijze waslijst aan informatie invoeren. Van het geloof van je opa en oma tot je laatste baan en je vermeende contacten met Pakistan. Vierdubbel check dit formulier voor je hem laat verwerken tot PDF. In mijn ervaring waren er meerdere mensen in de rij voor mij die geweigerd werden omdat er iets niet of niet correct ingevuld was (van puntjes op de e tot het invullen van het huisnummer in het verkeerde veld). Print de PDF direct en sla hem op. Je krijgt hem namelijk maar 1 keer en hij is naderhand niet meer op te vragen!

In Rotterdam en Amsterdam dien je op afspraak te komen. Deze kloppen bijzonder nauwkeurig dus kom op tijd (maar een uur vooraf is ook weer onzin). In Den Haag is het aansluiten in een lange rij (reken zeker een uur wachttijd).
Nadat alles gecontroleerd is, wordt je verzocht om weer te wachten om te kunnen betalen. Hier dien je ook aan te geven of je je paspoort later op komt halen of dat hij opgestuurd moet worden (€25,-). Ondanks wat er gezegd wordt, kun je WEL me cash betalen. Als je dit wilt, zorg ervoor dat je gepast geld hebt (€58,-). Doch, je maakt de beste mensen er niet blij mee dus misschien beter de elektronische variant te gebruiken.

Wederom dient er gewacht te worden. Dit keer om je vingerafdrukken af te nemen. Als dit is voldaan en in orde is ben je voorlopig klaar en kan het wachten beginnen. Je krijgt een strookje mee waarmee je de vordering van je aanvraag online volgen kunt. Goed bewaren!!

Na een werkdag op 6 meld je ‘s middags wederom (half uurtje wachten) en kun je het visum ingeplakt in je paspoort bewonderen.

Maar nogmaals: Controleer je gegevens. Je zal niet de eerste zijn (zoals ik, haha) die toch ergens een foutje maakt en van voor af aan beginnen kan….

Incredible India..? 😉